Menu

Lasopleiding

Mei 2019

Iedereen mag een lasapparaat kopen en beginnen lassen. Maar als je in een bedrijf wil werken, dan moet dat bedrijf zeker zijn dat jij een goeie lasser bent. Om dat na te gaan, kunnen lassers certificaten halen....

Zo'n certificaat toont aan dat jij goed genoeg kan lassen om bijvoorbeeld boten, bruggen, treinen, trappen, ... te construeren die veilig zijn. 
Het is niet makkelijk om zo'n certificaat te behalen en dergelijke certificaten vergroten de kans op tewerkstelling enorm. 

De jongeren van onze lasafdeling mochten op uitnodiging van de VZW INOM proberen zo'n certificaat te behalen. Na een hele week vroeg opstaan en hard oefenen, kwam op vrijdag een officiële inspecteur om hun lassen te controleren. De lasstukken werden onderworpen aan een "stresstest", werden in stukken gesneden om de penetratie van de las te beoordelen, werden in een zuurbad gestoken om na te gaan of er geen porositeit in de las zat, ... Er werd zelfs gekeken of de lassen tot op 0,05cm (nee, hier staat geen nulletje te veel) precies gelegd werden. 

Onze jongeren en de leerkracht deden dit zo goed dat ze allen naar huis zijn gegaan met een certificaat voor staal- en inoxlassen. 

Proficiat aan de leerlingen en de leerkracht!